Första utkastet är klart

I tisdags blev jag ÄNTLIGEN klar med första utkastet till manuset jag skriver på. Deadline är satt 31 maj. Blev klar utan att stressa. Så skönt.

Har låtit det ligga och vila sedan dess. Ska påbörja genomläsningen av det nästa vecka. Känns konstigt att ha den första delen klar i drömmen om att det här ska bli en bok.

Under resans gång, har jag fått många användbara tips på hur man ska tänka när man vill och ska skriva en bok.

Det här kanske låter konstigt för dig som läser det och kanske har läst min första bok Jag blev frisk av kärlek och tyckte om den. Den släpptes med egenutgivning. Att gå via ett traditionellt förlag, är en längre och bland svårare process, då det är fler än jag som författare som jobbar med manuset även om jag som författare sätter mitt namn på den.

När ett förlag tackat ja till ett manus, påbörjas en resa med redigeringsvändor och texten ska gås igenom av redaktörer, lektörer, Korrläsare med flera. Detta kan ta flera månader. Det tar ett år innan boken är färdigtryckt och redo att ges ut.

Provade förra året att skicka in ett annat manus, som tråkigt nog blev refuserat. Hoppas på bättre tur denna gång!

Jag ute i solen, på promenad

Recension: Bakom din rygg

Hej på er!

Det var ett tag sedan som jag gav er en bokrecension,
Igår blev jag klar med en bok som jag har lyssnat på

Titel: Bakom din rygg
Författare: Sofie Sarenbrant
Format: Ljudbok

Mitt omdöme:
Jag trodde att den skulle vara full av mord och blodiga hemska historier. Tycker att boken var lättsam hela vägen igenom. Lätt att komma in i, trots att det går flera dagar emellan, som jag lyssnade på boken.
Ett abrupt slut.
Kände att jag ville veta mer, när boken var färdig. Älskade de målande detaljerna i texten.

Detta var ´min första bok av Sofie Sarenbrant, Läser gärna fler!

Betyg; 5 av 5

Hur skriver man bra inledningar?

Jag är i slutet av skriv fasen. På tisdag beräknar jag att vara klar med den. Då börjar jag med nästa fas. Redigerings fasen.

Målet är ju att slippa bli refuserad. Hoppas att några förlag vill ha manuset.
Innan dess måste jag:

1. läsa manuset från början till slut och redigera en gång innan dess att manuset skickas till testläsare.
2.Därefter redigeras manuset ytterligare en gång med de ändringar som behöver göras. I det här stadiet skickas manuset till en redaktör eller lektör, som läser och föreslår nya ändringar.
Sedan kan det redigeras igen. När jag är nöjd, skickar jag in manuset till förlag.

Det jag satt och funderade på en del under veckan var, det här med att skriva bra inledningar till varje kapitel. När jag tittar i olika böcker, verkar det ändå som att 3-4 punkter återkommer:

 • Mitt i en händelse
 • Personbeskrivning
 • Miljöbeskrivningar
 • Brev

Men jag tänker på det här med ”Show! Don´t tell”
I kapitel 2 i Den lilla bokhandeln runt hörnet inleds kapitlet med en personbeskrivning, men författaren Jenny Colgan skrev då ut att personen var nervös, istället för att visa det, genom kvinnans handlingar och kroppsspråk. Det verkar ju vara BIG NO NO att göra så som författare.

HUR GÖR NI ANDRA NÄR NI SKRIVER INLEDNINGAR? KOMMENTERA NEDAN

Bästa tiden på dygnet för att skriva en bok?

Jag har ju under några tidigare inlägg berättat om att jag skriver bäst när jag sitter i bilen. Det beror på att det finns många störningsmoment som försvinner som:

 • Att torktumlaren talar om att den är klar. Då måste jag avbryta skrivandet för att stänga av den (Den piper tills man kommer och stänger av den) och ta hand om tvätten. Det gör att mitt fokus byts från manuset till tvätten. Det tar tid från skrivandet och det kreativa flödet jag hade.
 • Att jag gör fika, Det tar max fem minuter. men jag har svårt för att avbryta skrivandet för att ta hand om andra saker. Jag vill göra en sak åt gången. Detta är ett fåtal av allt som försvinner.

  Men nu ska vi inte prata om det… eller jo, kanske lite. När på dygnet har jag bäst fokus? Vilken tid är den bästa tiden att skriva ett bokmanus på?

  Jag måste planera mina dagar efter min energi och mitt mående. Skriver dagligen listor över sådant som ska göras. Det funkar bra. Har ett dagligt ordmål, i stället för tid för när under dagen jag ska skriva. Då hinner jag ju med allt. Prioritering! Planering!

  I fredags hann jag inte med att skriva mina 1000 ord. Hade en torktumlare som strejkade. Var tvungen att prioritera den. Det blev några timmars umgänge med familjen i stället.

  Som tur är att skrivprocessen pågår under 2-3 månader. Det är en ganska kort period, i förhållande till hur mycket redigering det kommer vara sedan.

  HUR GÖR NI ANDRA? KOMMENTERA GÄRNA!
Fördelen med att skriva i bilen är utsikter som denna. Hann ta den under färd.

Läst April månad

Under större del av April månad har jag lyssnat på ”Bakom din rygg” av Sofie Sarenbrant. Den är bra och lättsam för att vara en Deckare.

Det enda jag inte gillar med den är att den växlar perspektiv mellan karaktärerna.
Har inte lyssnat klart på den ännu, då jag har haft fokus på mitt eget skrivande.

En recension av boken kommer när jag har lyssnat klart på den.

Passerade 25.000 ord i tisdags

Halloj! Denna vecka passerade jag 25.000 ord på manuset. Det innebär att det är 50% som är avklarat. Det kändes så skönt och så bra att ha en plan med antal ord som ska skrivas varje dag. Jag är en människa som mår bäst av att ha en plan, för saker jag ska göra. Älskar att ha rutiner och struktur. Om jag inte har det kan jag känna mig vilsen.

När jag började jobba med manuset i oktober, tänkte jag att det skulle gå bra bara av att ha fasta tider för skrivandet… men jag skrev ju för få ord, för få antal kapitel och hade ingen bra plan för manuset. Allt var fel, som därmed gjorde att jag inte fick det att gå ihop.

Efter att ha rådfrågat andra författare om hur de gjorde, så har jag nu omstrukturerat manuset, skaffat mig en tidsplan och dagligt ordmål. Det är det jag behöver för att lyckas.

I onsdags hade jag mitt tredje skrivpass i bilen. Passade på att besöka pojkvännens jobb och kan ni gissa vad jag såg? Min första bok låg framme på bordet och de anställda pratar gott om den. Det värmer mitt författarhjärta <3

Önskar du köpa den och få den signerad? Skriv ett mejl till mig på: cissi870822@hotmail.com.
Skriv namnet och adress, samt namn på personen som boken ska signeras till.
Döp mejlet till: Signerad bok

I fredags passade jag på att unna mig något som jag inte har ätit på länge – Vattenmelon. Åt detta under fredagens skrivpass på två timmar. Lyx, Lyx. Lyx!

Att skriva tre positiva saker varje dag

INGET SAMARBETE!

I det här inlägget vill jag tipsa om något jag har börjat göra varje dag.

Har börjat skriva ned 3 positiva saker varje dag i en tom kalender, som jag har beställt från Personligalmanacka. Satte mig ner och fyllde i den direkt.

Det är så lätt att fastna i något negativt. För att ändra på det, ville jag skriva tre positiva saker varje dag.

VAD TYCKER DU OM DENNA IDÉ? KOMMENTERA GÄRNA!

Andra skriv passet i bilen.

I tisdags var jag på resande fot igen. Åkte till Göteborg. Passade självklart på att skriva på manuset på vägen dit. Hann skriva 700 ord. Inte så pjåkigt. Resten skrev jag hemma.

Har hittills skrivit 23.260 ord av 50.000. Känns så bra.

Måste erkänna att jag börjar gilla att sitta och skriva i en bil. Fokusen är bra. Jag kan släppa allt annat. Underbart!

Om fem veckor ska första utkastet vara klart. Längtan efter att hålla den färdiga boken i handen, växer sig allt större.

Målet i år är ju att släppa en bok. Det är några steg kvar innan jag är där.

I fredags och igår kändes det segt att skriva på manuset. Jag var så trött i huvudet. Men vad är det man säger? Då använder man Pannbenet. Har hittills nått varje dags ordmål. Detta trots att det stundtals känts segt.

När jag har skrivit 25.000 ord, funderar jag på att unna mig något. Frågan är bara vad? Jag har några dagar på mig att fundera på det. Men 25.000 ord – då har jag skrivit halva manuset.

Älskar att se manuset växa fram. Längtar efter att se boken och det färdiga resultatet.

Böcker av Jenny Fagerlund

Hej på er.

Idag är det världsbokdagen. Perfekt då att ge er två härliga boktips

Tänkte recensera två böcker av Jenny Fagerlund. Är så glad för att jag har lyssnat på två av hennes böcker. Älskar Feelgood.
Det enda tråkiga med att lyssna var när böckerna tog slut. De tog slut alldeles för snabbt.Här kommer två korta recensioner

1. ETT LITET STEG PÅ VÄGEN
Denna bok var den jag lyssnade på först. Den handlar om Stella som jobbar på en reseförmedling. Hon har sonen Felix som blir mobbad i skolan. Stella får till uppgift att åka och utvärdera hotell. Det blir startskottet på en resa som hon sent kommer glömma.

MITT OMDÖME: Tyckte synd om Felix. Ingen ska behöva vara mobbad eller utanför. Boken var bra, hela vägen igenom. Ville inte sluta lyssna. Gillar du också feelgood? Då är denna bok ett hett tips.

BETYG: 5 av 5


2. MED HÄLSNING FRÅN BÅSTAD
Linda har fått ett jobberbjudande för en tidning i London. Hon säger upp sig, på tidningen hon skriver för hemma i Sverige. På avskedsfesten, får hon veta att erbjudandet om jobbet i London dras in. Vad ska hon göra nu? Hon packar väskorna och flyttar in till sin Moster i Båstad som, hon inte har träffat på flera år.

MITT OMDÖME: Jag älskade även denna bok. Den blev mer intressant, ju längre in i boken jag kom. Ville inte sluta lyssna.

BETYG: 5 av 5.